izaakbeer.nl logo small resized
MENU
CONTACT

Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten!

Bijgewerkt op: 3rd April, 2021
Eén ding moet gelijk duidelijk zijn: een goede nieuwe website laten maken kost geld. Dat betekent echter niet dat je je budget aan elk willekeurig webdesign bureau moet uitgeven. In dit artikel vind je 10 dingen waar je op moet letten bij het laten maken van een nieuwe website en het kiezen van een passende webdesigner.

Jij, als starter, ZZP'er of MKB wil vanaf nu serieus werk maken van je online acquisitie. Daarom wil je een nieuwe website laten maken. Het liefst wil je dat zo goedkoop mogelijk laten doen, maar óók jij weet dat een goede website voor nieuwe klanten zorgt, terwijl een slechte website ze in een nog rapper tempo wegjaagt. In dit artikel lees je waar je de balans vindt en waar je op moet letten als je een nieuwe website wilt laten bouwen.


Hier gaan we het over hebben.

We gaan het hebben over een scala aan onderwerpen, waaronder het CMS, de responsiviteit, service, onderhoud, en het doel van je website. Je kunt de 10 punten als checklist gebruiken, maar je mag gerust door scrollen naar specifieke onderwerpen als deze je meer interesseren dan de anderen.

Hieronder heb ik een makkelijk overzicht voor je opgesteld met de 10 punten die we zullen bespreken:

 1. Wat is het doel van je website?
 2. Het content-beheersysteem (CMS): Waarom WordPress?
 3. Op maat gemaakt, of kant-en-klaar design?
 4. Is de website volledig responsief en mobiel vriendelijk?
 5. Niemand wil lang wachten: Hoe snel laadt jouw website?
 6. Eigen input of ervaren advies?
 7. Hoe snel is je website klaar?
 8. Hoe is de After-Sales Support en het onderhoud geregeld?
 9. Hoeveel ervaring heeft de designer? En wat zeggen de klantbeoordelingen?
 10. Heb je een klik met de designer? Gratis kennismaken!


Ohja, voor ik het vergeet: in dit artikel heb ik geef ik een aantal praktische tips, deze zijn lichtblauw gemarkeerd.


1. Wat is het doel van je nieuwe website?

Voor je een website laat maken is het slim om een duidelijk doel, of meerdere doelen, te formuleren. Wat wil je bereiken? Waarom is een website voor jou de moeite waard? En welke meerwaarde biedt een website jou en jouw bedrijf? Met een duidelijk doel kan de website bouwer oplossingen implementeren die beter passen bij jouw unieke situatie.

Afhankelijk van het webdesign bureau kun je ook in overleg een doel opstellen. Let er dan goed op dat de webdesigner zich écht verdiept in jouw situatie en markt en op die manier een passend advies kan geven. Hieronder heb ik in ieder geval een lijstje opgeschreven met de meest voorkomende doelen van een website:

 • Een professioneel visitekaartje;
 • Producten of diensten verkopen;
 • Een nieuwe doelgroep bereiken;
 • De merkbeleving uitbreiden;
 • Bezoekers beter informeren, bijvoorbeeld om jezelf of je klantenservice tijd te besparen; en/of
 • Bezoekers een afspraak laten maken.

Tip: Gebruik de SMART-methode om je doelen te formuleren.


2. Het content-beheersysteem (CMS): Waarom WordPress?

Er zijn héél veel verschillende soorten systemen om mee te werken. Een systeem waar je eenvoudig, zonder veel technische kennis, je website mee kunt aanpassen/bijwerken noem je een content-beheersystem (CMS).

Hobbyisten en doe-het-zelvers gebruiken vaak systemen zoals Wix, Weebly of Squarespace. Het voordeel is dat je relatief goedkoop en snel een simpele website online kunt hebben. Het nadeel is dat dit type website gebouwd is middels standaard templates. De website is dus niet aangepast aan jouw specifieke situatie en levert vaak dan ook weinig (gericht) resultaat op.

Het andere uiterste zijn maatwerk systemen. Dit type systeem is een volledige maatwerk oplossing en wordt in de regel vaak gebruikt door Multinationals. Het nadeel is dat deze systemen gigantisch duur zijn om te ontwikkelen en te onderhouden - voor de starters, ZZP'ers of MKB is het dan ook geen optie.

Voor ambitieuze ondernemers is er een mooie middenweg: WordPress. Het content management systeem WordPress wordt inmiddels door bijna 40% van de websites gebruikt (bron: WordPress Powers 39.5% of All Websites in 2021). WordPress is hét systeem om te gebruiken wanneer je je website wil laten maken door een webdesigner.


Wat zijn de voordelen van WordPress?

Het voornaamste voordeel van WordPress is dat, omdat het zoveel gebruikt wordt, je niet bang hoeft te zijn dat de ondersteuning ervoor stopt. Stel, je wilt over een aantal jaar je website laten herontwerpen, dan kan dit gebeuren op dezelfde WordPress installatie.

Een tweede voordeel is dat je niet afhankelijk bent van één partij of webdesigner (onafhankelijkheid). Immers, je kunt je WordPress website hosten bij een heleboel partijen - partijen die je zelf kiest. Daarnaast beheerst vrijwel elke webontwikkelaar WordPress.

Een laatste argument is dat WordPress extreem gebruiksvriendelijk is. Je hoeft geen enkele regel code te schrijven om je website te bewerken en/of bij te werken. Daar komt nog eens bij dat er, bijvoorbeeld op YouTube, talloze gratis instructievideo's en tutorials te vinden zijn: je kunt dus rustig doe-het-zelven!

Ook leuk om te lezen: 5 Nederlandse top websites met WordPress als CMS.


3. Op maat gemaakt, of kant-en-klaar design?

"Een website voor €199,-!". Hoe kan het dat er zulke stuntprijzen worden aangeboden? Waarom kunnen webdesigners voor deze prijzen een website 'ontwerpen'? Dat is omdat deze 'designers' gebruik maken van kant-en-klare designs, ook bekend als 'templates.'

Templates kunnen er mooi uit zien en zijn vaak een stuk goedkoper dan maatwerk, maar er kleven een heleboel nadelen aan - en die worden je vaak niet verteld! De drie grootste nadelen van templates en het werken met templates zijn:

 • Templates zijn generiek. Het ontwerp is niet aangepast aan jouw specifieke situatie;
 • Templates worden hergebruikt, je website is dan dus niet uniek. Zo zie je vaak dat meerdere websites hetzelfde ontwerp hebben.
 • Templates zijn lastig aanpasbaar, zo zijn er vaak hele delen die niet te bewerken zijn zonder hiervoor HTML of CSS code te schrijven. Het toevoegen van extra functionaliteiten en/of het uitbreiden van de website is gecompliceerd.

Hoewel een op maat gemaakte website vaak duurder is, is het op de lange termijn een betere investering. Je weet met een op maat gemaakte website in ieder geval zeker dat deze uniek is én aansluit bij het door jou gekozen doel in stap 1 van dit artikel.


Wat kost een op maat gemaakte website?

Gemiddeld kost een op maat gemaakte website tussen de 1.250 euro en 3.000 euro (bron). Ter vergelijking: bij izaakbeer.nl heb je een volledig op maat gemaakte website vanaf €599,- euro. De gemiddelde ondernemer betaald bij mij tussen de €674,- en €899,- euro voor een complete website.


4. Is de website volledig responsief en mobiel vriendelijk?

Eén van de belangrijkste dingen om te checken is of de website die je laat ontwerpen responsief is. Dat betekent dat de website er op elke resolutie, dus ook de tablet en telefoon, goed uitziet.

Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten! izaakbeer.nl blog screenshot van thinkwithgoogle statistiek
Bron: Google Analytics Data, U.S., Q1 2016.
Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten! izaakbeer.nl blog screenshot van thinkwithgoogle statistiek over mobiele gebruikers van websites
Bron: thinkwithgoogle.com.

Al begin 2016, inmiddels vijf jaar geleden (!), waren méér dan de helft van alle websitebezoeken afkomstig van mobiele apparaten. Dit percentage neemt nog altijd toe. Hiermee wil ik je laten zien dat je de waarde van een responsief ontwerp niet moet onderschatten, zelfs als het in jouw branche misschien nog niet helemaal 'trending topic' is.

Tip: Zorg ervoor dat in de overeenkomst of offerte expliciet staat dat de website volledig responsief moet zijn. Rekent een webdesigner hiervoor extra (verborgen) kosten? Zoek dan verder! Tegenwoordig hoort dit standaard onderdeel van elke website te zijn.


5. Niemand wil lang wachten: Hoe snel laadt jouw website?

Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten! Webdesigner kiezen. Google Lighthouse website snelheid rapport van izaakbeer.nl bezocht op mobiel
Bron: Google lighthouse mobile report van izaakbeer.nl op 09-03-2021.

De snelheid van je website wordt steeds belangrijker. Het is zelfs zo dat elke seconde die jouw website langer laadt, resulteert in 7% minder conversie (bron).

Oók Google wordt steeds strenger: Vanaf mei 2021 wordt de (mobiele) website snelheid zwaarder meegewogen bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten (bron).

De snelheid van een website kun je eenvoudig én gratis testen met bijvoorbeeld GT Metrix of Google's eigen PageSpeed Insights. Hoewel een hogere score niet per definitie een betere website is, is het tóch belangrijk om er rekening mee te houden - zeker nu dit in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen.

Tip: Test/controleer welke score je beoogde webdesigner haalt op zijn/haar eigen website. Hoe je dat doet heb ik hier uitgelegd. Op basis van de score kun je vervolgens zelf inschatten of de webdesigner je (nog) aanspreekt of niet.


6. Eigen input of ervaren advies?

Bij veel webdesigners zul je zelf de teksten en afbeeldingen moeten aanleveren. Jij hebt als klant helaas niet altijd alle kennis in pacht: welke teksten werken goed? Welke teksten dragen bij aan het gestelde doel? Welke afbeeldingen passen bij het ontwerp en hebben de juiste uitstraling?

Voor een succesvolle website is het essentieel dat de webdesigner zich verdiept in jouw situatie. De webdesigner moet je ondersteunen en adviezen geven. Hier wordt ook wat van jou, als klant, verwacht: durf een stukje werk uit handen te geven en vertrouw erop dat de webdesigner dit goed doet.

Nóg beter, maar vaak ook prijziger, is wanneer de webdesigner kijkt naar het totaalplaatje. Past de website bij je bedrijf en huisstijl? Indien niet, biedt de designer dan richtlijnen voor een nieuwe stijl om aan te houden? Helpt de designer je met het vinden van geschikte afbeeldingen en/of illustraties, indien je dit zelf niet kan of wil doen?

Belangrijk om te onthouden is dat de webdesigner de web-expert is, en dat jij de kennis hebt over jouw onderneming. Tip: Check van tevoren of de webdesigner je betrekt bij het proces, of de designer je vraagt om jouw mening, en hoeveel contactmomenten er zullen zijn.


7. Hoe snel is je website klaar?

Heb je punt 3 nog onthouden? Ook het motto "jouw website binnen 3 dagen online" zie je steeds vaker voorkomen - zeker in combinatie met een lage prijs. Hoewel dit misschien aantrekkelijk klinkt, betekent dit 99 van de 100 keer echter ook:

 • Dat de ontwikkelaar zich niet verdiept in jouw situatie, daar is immers helemaal geen tijd voor; en
 • Dat je een standaard ontwerp (of template) krijgt met een generiek ontwerp. Kwalitatief gezien laat dit vaak te wensen over.

Een nieuwe, professionele en op maat gemaakte website laten ontwikkelen kost je in ieder geval een aantal weken, en soms zelfs een aantal maanden. Bij izaakbeer.nl duurt het meestal 4 tot 6 weken tot de definitieve versie van je website klaar is.


8. Hoe is de After-Sales Support en het onderhoud geregeld?

Niet geheel onbelangrijk wanneer je een website laat maken is de after-sales support en eventuele onderhoudsdiensten. Voor een foutloze, stabiele én veilige website is onderhoud cruciaal. Vergelijk het met een auto: daar wil je ook liever niet in rijden als hij slecht onderhouden (en daarmee onveilig) is.

Onthoud dat een website geen statisch product is dat in één keer en voor altijd goed is en blijft. Er moet continu gesleuteld worden om ervoor te zorgen dat de website optimaal werkt: je kunt dit zelf doen, maar het is een foutgevoelige en tijdrovende klus. Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden. Waarom WordPress onderhoud zo belangrijk is lees je in dit artikel.

Lees de kleine lettertjes van tevoren goed. Vaak is de hosting van je website een jaar inbegrepen: maar wat gebeurt er daarna? Regelt de ontwikkelaar de verhuizing voor je, of moet je dit zelf doen? Of ben je verplicht te blijven afnemen van de ontwikkelaar? Kun je de webdesigner bereiken bij problemen of vragen? En tegen welke kosten?

Het voordeel is dat bij izaakbeer.nl de hosting, support en het onderhoud standaard onderdeel zijn van alle pakket. Zo kan ik je altijd blijven adviseren, veranderende wensen spoedig doorvoeren en je helpen bij problemen. Het hosting en onderhoudspakket heeft de volgende voordelen:

 • Je kunt mij altijd benaderen als je vragen hebt, zonder dure support-kosten achteraf;
 • Je website is altijd up-to-date, en blijft dus optimaal en foutloos werken;
 • Er is altijd een back-up van je website beschikbaar, mocht er iets fout gaan;
 • Aanpassingen, zowel grafisch, technisch als inhoudelijk, worden voor je doorgevoerd*;
 • Je houdt tijd over die je kunt besteden aan ondernemen en het groeien van je bedrijf, zonder zorgen over of je website wel online is!

*Op basis van 1 arbeidsuur per maand. Grotere, complexe wijzigingen worden doorgevoerd op basis van een duidelijk vooraf gecommuniceerd prijsvoorstel.


9. Hoeveel ervaring heeft de designer? En wat zeggen de klant-beoordelingen?

izaakbeer.nl nieuwe website laten maken waar op letten
Bron: Google. Reviews over izaakbeer.nl.

Hoe lang bestaat het webdesign bureau al en hoeveel ervaring hebben ze met webdesign en webtechnieken? De eerste veelzeggende pijler is de website van de beoogde ontwerper zelf. Als deze al niet lekker werkt, waarom verwacht je dan dat de website van jou wél lekker gaat werken?

Natuurlijk zegt een mooie website niet alles. Ook websites die het bureau voor haar klanten heeft gemaakt zijn interessant. Bekijk dan ook altijd het portfolio.

Last but not least: check de klantbeoordelingen en reviews! Deze staan vaak vermeld op de website van de designer zelf, maar zorg ervoor dat je ook onafhankelijke sites van derden zoals Google of Facebook controleert op reviews. Daarnaast kan het nuttig zijn om, zeker in het geval van een eensmanszaak, het LinkedIn profiel te checken. Dan zie je gelijk de persoon achter de website/het bureau!


10. Gratis kennismaken: heb je een klik met de designer?

De laatste van de 10 stappen is kennismaken. De designer kan nog zo goed zijn in het vak, het allerbelangrijkste is dat JIJ een klik hebt met hem/haar!

Kijk bijvoorbeeld eerst op de website van de designer: wat is zijn/haar doelgroep? Als jij een ZZP'er bent, dan is het waarschijnlijk niet zo handig om te gaan werken met een bureau dat zich specialiseert in het maken van websites voor grotere organisaties. Zo zie je bij izaakbeer een duidelijke focus op starters, ZZP'ers en MKB.

Daarnaast is het ook een goed idee om de "Over mij" pagina van de designer te lezen. Hier kun je al een aardige impressie krijgen van de persoon waar jij mogelijk mee gaat samen werken.


Regel een gratis kennismakingsgesprek!

Er is maar één manier waarop je er echt achter kan komen of er een klik is tussen jou en de webdesigner: een kennismaking. Kijk of het mogelijk is om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen - dit zou mogelijk moeten zijn bij elk bureau. En als dit niet kan, zou ik persoonlijk verder kijken.Interesse? Informatie over een 100% Maatwerk website laten maken door izaakbeer.nl vind je hier.

Geschreven door: Beer

Ik zet starters, ZZP'ers en MKB digitaal op de kaart. En soms schrijf ik artikelen of tweet ik daarover!

GRATIS CHECKLIST

Is jouw website al conversiegericht?

Vraag jij je af waarom je huidige website geen resultaten boekt? Download de gratis checklist en maak je website weer conversiegericht!
ONTVANG CHECKLIST

GRATIS DOWNLOAD

Gratis checklist: Is jouw website conversiegericht?

Zonder een goede website ben jij digitaal niet vindbaar. Maar wat is een goede website? Waarom boekt mijn website geen resultaat? En hoe weet ik of mijn website conversiegericht is? Met mijn gratis checklist krijg je antwoord op deze vragen en kun je controleren of jouw website conversiegericht is. De download is gratis.
Doodle of men reading a book whilst sitting on a chair - source: OpenDoodles
ONTVANG CHECKLIST

Recente artikelen

Zó test je jouw WordPress website snelheid
Lees artikel
Dit is waarom WordPress onderhoud belangrijk is!
Lees artikel
5 Nederlandse top websites met WordPress als CMS
Lees artikel
Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten!
Lees artikel
App mij!
KvK-nummer: 78430801
Copyright © 2021 izaakbeer.nl. All rights reserved.
izaakbeer.nl logo small resized
cross