izaakbeer.nl logo small resized
MENU
CONTACT

Zó test je jouw WordPress website snelheid

Bijgewerkt op: 3rd April, 2021
Word jij er ook gek van als een website niet snel laadt? Precies, ik ook. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw WordPress website snelheid test én verbeterd.

De snelheid van een website bepaalt voor een groot deel de User Experience (UX). Het is zelfs zo erg dat elke seconde die jouw website laadt, resulteert in 7% minder conversie (bron).


Snelheid en vindbaarheid (op Google)

Oók voor Google wordt de snelheid van je website steeds belangrijker. Vanaf mei 2021 wordt de (mobiele) website snelheid zwaarder meegewogen bij het bepalen van de ranking in de zoekresultaten (bron).

Los daarvan wordt, naarmate je website langzamer laadt, het bounce-percentage (bounce rate) hoger. En laat de bounce rate nou net een belangrijke indicator zijn voor je ranking in de zoekresultaten van Google. Let er wel op dat de bounce rate niet in alle situaties representatief is voor het succes, de werking en/of de ranking van de website.


Welke factoren zijn van invloed?

Voordat je jouw WordPress website snelheid gaat testen moet je er eerst voor zorgen dat alles goed staat ingesteld. Normaliter doet de webdesigner of beheerder dat voor je: 10 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een webdesigner lees je hier.

In een toekomstig artikel ga ik dieper op de onderstaande punten in, maar zorg in de basis in ieder geval voor:

  1. Goede hosting: De hostingprovider heeft de grootste invloed op de snelheid van jouw website. Trap alsjeblieft niet in de "12 maanden voor €1,-" trucjes! Dit is een grote waarschuwing dat de kwaliteit vermoedelijk laag zal zijn. Oók 'speciale WordPress hosting' is negen van de tien keer onzin. Het beste is om je webdesigner om een passend advies te vragen.
  2. De juiste tools: Binnen WordPress kies je meestal een thema en/of pagina-bouwer. De keuze van je bouwprogramma en thema kan je website maken of breken - letterlijk. Als je geeft om snelheid, dan zijn Elementor, Divi en Brizy voorbeelden van programma's waar je ver vandaan moet blijven. Ga opzoek naar thema's die licht in gewicht zijn! Zelf gebruik ik Oxygen Builder voor al mijn websites.
  3. Geoptimaliseerde afbeeldingen: Zorg dat je afbeeldingen zijn aangepast voor gebruik op het web. Hoe je dat precies doet lees je in deze blog van Kinsta.
  4. Verwijder ongebruikte plugins: Loop de lijst met plugins eens met een kritische blik langs. Zijn er plugins die niet gebruikt worden? Verwijder ze. Verwijder ook plugins die eigenlijk niks toevoegen aan je website of plugins die beide dezelfde functie vervullen.

Er zijn nog een aantal andere punten die helpen bij het verbeteren van je website snelheid, denk bijvoorbeeld aan Caching, minimalizeren van het aantal HTTP requests, asynchroon laden van CSS en JavaScript, etc. Deze punten vallen echter buiten de scope van dit artikel.


Met deze 3 (+1) tools meet ik de WordPress website snelheid

Hoewel er heel veel verschillende tools zijn om je WordPress website snelheid mee te meten, gebruik ik er zelf drie - deze drie licht ik hieronder toe.

Tip: Test de snelheid van je website nooit één keer, maar altijd meerdere keren (in ieder geval 3). Neem vervolgens het gemiddelde van de metingen als uitgagingspunt.


1. GTmetrix.com

GTmetrix is mijn favoriete tool om de snelheid van websites mee te testen - en het is ook de tool waarmee ik mijn websites optimaliseer. GTmetrix is namelijk gratis en biedt een zeer uitgebreide rapportage met informatie en verbeterpunten.

Let op: het is aanbevolen om eerst een gratis account te registreren zodat je de testlocatie kunt wijzigen van Vancouver (Canada) naar Londen (UK). Omdat Canada niet om de hoek ligt levert dit voor ons, met websites in Nederland, een onterechte vertraging op in de test. Het resultaat is dan dus niet representatief.

zo test je jouw wordpress website snelheid - gtmetrix report izaakbeer
GTmetrix rapport van izaakbeer.nl


2. Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is dé test van Google zelf. Over het algemeen gebruiken online marketeers de uitslagen van de PageSpeed insight test om te bepalen of een website 'goed' of 'slecht' is.

Houd er wel rekening mee dat de testlocatie bij PageSpeed Insights niet te beinvloeden is: het is dus onzeker of de uitslag écht volledig representatief is.

Wél mag je er van uitgaan dat je website, wanneer je deze hebt laten ontwikkelen, op zowel mobiel als desktop minimaal 70+ moet scoren. Scoort je website lager? Dan is er werk aan de winkel! Natuurlijk zijn er uitzonderingsgevallen. Informeer altijd bij je webdesigner hoe serieus de snelheid van je website wordt genomen.

izaakbeer WordPress website snelheid PageSpeed mobile report
izaakbeer WordPress website snelheid PageSpeed desktopreport


3. Google Lighthouse (Chrome)

De derde tool ik gebruik voor het testen van mijn websites is geintegreerd in Google Chrome en heet Google Lighthouse. Mijn favoriete voordelen van deze tool is de mogelijkheid tot lokaal debuggen en het feit dat er niet alleen scores worden gegeven voor de snelheid, maar ook voor best-practices, accessibility en Search Engine Optimalisatie (SEO).

De enige voorwaarde om deze test te kunnen doen is dat je de Google Chrome browser gebruikt! Tip: zorg ervoor dat je tijdens de test eventuele extensies of addons uitschakelt.

izaakbeer wordpress website Google Lighthouse mobile score
Google Chrome Lighthouse rapport (mobiel) van izaakbeer.nl


3+1. Incognito tabblad

Hoe mooi de groene cijfers ook zijn: het is niet alles. Belangrijk is natuurlijk dat je website werkt én hoe je website voelt. En er is maar één manier om daar achter te komen: zelf testen! Gebruik een incognito tabblad (shift + control + n) en klik door je website heen.

Controleer of alle contactformulieren werken en of JIJ vindt dat de website snel laadt. Immers, als de contact optie al niet werkt dan maakt het ook niet meer uit of je website super-snel laadt of niet.


Conclusie

De WordPress website snelheid heeft grote gevolgen voor de User Experience (UX), ranking op Google en je conversie ratio. Maak gebruik van de tips genoemd aan het begin van dit artikel en controleer regelmatig hoe jouw website scoort. Vergeet daarbij niet om het incognito tabblad te gebruiken!

Wil je een nieuwe website laten maken? Zorg dan dat je goed let op deze 10 dingen!


Heb je juist hulp nodig met het optimaliseren van je huidige website of webwinkel? Ik help je graag: neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Website speed test illustration (featured image) made by Freepik Storyset.

Geschreven door: Beer

Ik zet starters, ZZP'ers en MKB digitaal op de kaart. En soms schrijf ik artikelen of tweet ik daarover!

GRATIS CHECKLIST

Is jouw website al conversiegericht?

Vraag jij je af waarom je huidige website geen resultaten boekt? Download de gratis checklist en maak je website weer conversiegericht!
ONTVANG CHECKLIST

GRATIS DOWNLOAD

Gratis checklist: Is jouw website conversiegericht?

Zonder een goede website ben jij digitaal niet vindbaar. Maar wat is een goede website? Waarom boekt mijn website geen resultaat? En hoe weet ik of mijn website conversiegericht is? Met mijn gratis checklist krijg je antwoord op deze vragen en kun je controleren of jouw website conversiegericht is. De download is gratis.
Doodle of men reading a book whilst sitting on a chair - source: OpenDoodles
ONTVANG CHECKLIST

Recente artikelen

Zó test je jouw WordPress website snelheid
Lees artikel
Dit is waarom WordPress onderhoud belangrijk is!
Lees artikel
5 Nederlandse top websites met WordPress als CMS
Lees artikel
Nieuwe website laten maken? Op deze 10 dingen moet je letten!
Lees artikel
App mij!
KvK-nummer: 78430801
Copyright © 2021 izaakbeer.nl. All rights reserved.
izaakbeer.nl logo small resized
cross